Faktori rizikaPsihoaktivne supstance

Zloupotreba i zavisnost od droga

Šta je zavisnost od droga?

Zavisnost je bolest koja utiče na funkciju mozga i ponašanje. Kada ste zavisni od droge, ne možete da odolite želji da je koristite, bez obzira na to koliko vam droga može nanijeti štetu. Što ranije počnete da se liječite od zavisnosti od droga, veća je vjerovatnoća da ćete izbjeći neke od strašnijih posljedica bolesti.

Zavisnost od droga ni podrazumijeva samo heroin, kokain ili druge ilegalne droge. Osoba može postati zavisna i od alkohola, nikotina, ljekova za spavanje i protiv anksioznosti i drugih legalnih supstanci.

U početku možete izabrati da uzmete supstancu, jer vam se sviđa kako se osjećate. Možda mislite da možete da kontrolišete koju količinu i koliko često je koristite. Ali tokom vremena, ona mijenja način na koji mozak funkcioniše. Ove fizičke promjene mogu trajati dugo vremena. Zbog njih možete izgubiti kontrolu što dovodi do štetnog ponašanja.

Zavisnost VS zloupotreba droga

Zloupotreba droga je kada koristite legalne ili ilegalne supstance na način na koji ne bi trebalo. Možda ćete uzeti više od uobičajene doze tableta ili koristiti nečiji recept. Možete da zloupotrebljavate drogu da biste se osećali dobro, ublažili stres ili izbjegli stvarnost. Ali obično ste u mogućnosti da promijenite svoje nezdrave navike ili potpuno prestanete da je koristite.

Zavisnost je situacija kada ne možete da prestanete sa konzumacijom, čak i kada to dovodi vaše zdravlje u opasnost, uzrokuje finansijske, emocionalne i druge probleme vama ili vašim najmilijima. Taj nagon za uzimanjem i upotrebom droga mora se zadovoljiti svakog minuta u danu, čak i ako želite da prestanete.

Ko je izložen većem riziku da postane zavisnik?

Tijelo i mozak svake osobe su različiti. Ljudi takođe različito reaguju na drogu. Neki vole osjećaj kada prvi put probaju i žele još. Drugi mrze i nikada više ne pokušavaju. Ne postaju zavisnici svi koji koriste drogu. Ali se zavisnost može dogoditi svakome i u bilo kom uzrastu.

Neki faktori mogu povećati rizik od stvaranja zavisnosti, uključujući:

  • Porodičnu istoriju;
  • Ranu upotrebu droga;
  • Mentalne poremećaje;
  • Problematične veze i sl.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %