Prevencija

Melanom nije jedini rak kože

Vjerovatno znate da često projveravate svoju kožu na znake melanoma. Ali trebalo bi da pazite i na drugi, češći tip raka kože – karcinom skvamoznih ćelija. Ovaj potencijalno smrtonosni rak kože može se pojaviti na vašoj koži kao bijela ili ružičasta kvrga, ranica koja ne zaceljuje, ili čak ljuskava mrlja. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, slučajevi karcinoma skvamoznih ćelija su u porastu, sa oko 700.000 novih dijagnoza svake godine.

„Dok drugi karcinomi kože mogu biti smrtonosniji, oni su manje uobičajeni“, piše dr M. Laurin Council, docent dermatologije na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu. „Karcinom skvamoznih ćelija je veoma izlečiv kada se otkrije rano, tako da je važno da ljudi znaju znake ove bolesti i pažljivo prate svoju kožu.

Da biste rano uočili ovaj rak, redovno pregledajte svoju kožu i kontaktirajte svog dermatologa ako primijetite nešto neobično. Dobra vest je da ako rano otkrijete ovu vrstu raka kože, vrlo je izlečiva. Kao i kod drugih vrsta karcinoma kože, možete ga spriječiti tako što ćete nanijeti kremu za sunčanje, po mogućnosti formulu širokog spektra sa SPF od 30 ili više, prije nego što izađete napolje.

 

 

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %