PreporukaStres

Da li je plakanje dobro za tebe?

Kao fenomen koji je jedinstven za ljude, plač je prirodan odgovor na niz emocija, od duboke tuge do ekstremne sreće i radosti. Ali da li je plakanje dobro za vaše zdravlje? Čini se da je odgovor da. Medicinske prednosti plakanja poznate su još u klasično doba. Mislioci i ljekari antičke Grčke i Rima su tvrdili da suze deluju kao purgativ, odvode nas i pročišćavaju. Današnja psihološka misao se uglavnom slaže, naglašavajući ulogu plača kao mehanizma koji nam omogućava da se oslobodimo stresa i emocionalnog bola.

Plakanje je važan sigurnosni ventil, uglavnom zato što zadržavanje teških osjećanja u sebi, ono što psiholozi nazivaju represivnim suočavanjem, može biti loše za naše zdravlje. Studije su povezale represivno suočavanje sa manje otpornim imunološkim sistemom, kardiovaskularnim oboljenjima i hipertenzijom, kao i sa mentalnim zdravstvenim stanjima, uključujući stres, anksioznost i depresiju. Takođe se pokazalo da plakanje povećava ponašanje vezanosti, podstiče bliskost, empatiju i podršku prijatelja i porodice.

Naučnici dijele tečni proizvod plača u tri različite kategorije: refleksne suze, kontinuirane suze i emocionalne suze.

Prve dvije kategorije obavljaju važnu funkciju uklanjanja ostataka poput dima i prašine iz naših očiju i podmazivanja očiju kako bi ih zaštitili od infekcije. Njihov sadržaj je 98% vode.

Treća kategorija, emocionalne suze (koje izbacuju hormone stresa i druge toksine iz našeg sistema), koja potencijalno nudi najviše zdravstvenih koristi. Istraživači su ustanovili da plakanje oslobađa oksitocin i endogene opioide, takođe poznate kao endorfini. Ove hemikalije za dobar osjećaj pomažu u ublažavanju fizičkog i emocionalnog bola. Popularna kultura je, sa svoje strane, oduvek znala vrijednost dobrog plača kao načina da se osećate bolje, a možda čak i da doživite fizičko zadovoljstvo.

Postoje trenuci kada plač može biti znak problema, posebno ako se dešava veoma često i/ili bez očiglednog razloga, ili kada plač počne da utiče na svakodnevne aktivnosti ili postane nekontrolisan. Nasuprot tome, ljudi koji pate od određenih vrsta kliničke depresije možda zapravo neće moći da plaču, čak i kada im se to prohtje. U bilo kojoj od ovih situacija, najbolje bi bilo da se obratite medicinskom profesionalcu koji može pomoći u dijagnostikovanju problema i predložiti odgovarajući tretman.

Koliko god to bio izazov, najbolji način da se nosite sa teškim osećanjima, uključujući tugu i tugu, jeste da ih prihvatite. Važno je da dozvolite sebi da plačete ako vam se sviđa. Obavezno odvojite vreme i pronađite bezbjedno mjesto za plakanje ako vam je potrebno. Učenje dječaka i mladića da je u redu plakati može smanjiti negativno zdravstveno ponašanje i pomoći im da imaju punije živote.

https://www.health.harvard.edu/blog/is-crying-good-for-you-2021030122020

Više iz:Preporuka

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %