Faktori rizika

Gastroenteritis kod djece

Gastroenteritis je zapaljenje želuca i crijeva koje izaziva dijareju, povraćanje, mučninu i druge simptome digestivnog poremećaja. U industrijalizovanom svijetu, najčešći uzroci gastroenteritisa kod djece su virusi, bakterije (trovanje hranom) i crevni paraziti.

Virusni gastroenteritis – Kod inače zdrave djece, virusne infekcije digestivnog trakta često su odgovorne za blage epizode ​​gastroenteritisa. U Sjedinjenim Državama, najčešći uzroci virusnog gastroenteritisa kod djece su virus sličan Norvalku (norovirus), adenovirusi, enterovirusi (tokom ljetnjih mjeseci), astrovirusi i rotavirusi. Svi ovi virusi imaju tendenciju da se šire na rukama koje su dodirnule stolicu zaražene osobe ili površine kontaminirane zaraženom stolicom. Iz tog razloga su mala djeca – posebno ona koja tek počinju da uče dobru higijenu – posebno osjetljiva na virusni gastroenteritis. Mogu da dodirnu prljavu pelenu (svoju ili drugaricu), da zaborave da operu ruke nakon korišćenja toaleta, da stave prljave prste u usta, da grizu nokte ili da žvaću i sisaju igračke koje su druga djeca dodirnula prljavim rukama. . Roditelji i osoblje za njegu djece takođe mogu da prenesu virusni gastroenteritis sa djeteta na dijete, posebno ako ne operu ruke sapunom i vodom nakon promjene svake zaprljane pelene.

Osim toga, odrasli koji i sami imaju virusni gastroenteritis ponekad mogu da prenesu virusnu infekciju na djecu, posebno ako pripremaju dječije obroke bez prethodnog pranja ruku sapunom i vodom. Povremeno su neki od virusa koji izazivaju virusni gastroenteritis takođe pronađeni u vodi za piće ili hrani, prvenstveno u zemljama u razvoju i ruralnim područjima gde su sanitarni uslovi loši.

Bakterijski gastroenteritis (trovanje hranom) – Hrana koja nije pravilno pripremljena ili uskladištena može razviti bakterije na svojoj površini, a ove bakterije ponekad proizvode iritirajuće hemikalije koje se nazivaju toksini. Ako dijete jede hranu punu klica, simptome gastroenteritisa izazivaju ili same bakterije ili njihovi iritantni nusproizvodi. Pored toga, određene vrste agresivnih bakterija, kao što su Campilobacter, Salmonella ili E. coli 0157, mogu izazvati teže oblike trovanja hranom koje izazivaju visoku temperaturu, teške gastrointestinalne simptome i dehidraciju, čak i kod djece koja su obično jaka i zdrava.

Crevni paraziti – Crevni paraziti se mogu prenijeti na djecu na prljavim rukama, na zaprljanim površinama igračaka i kupatila, kao i u kontaminiranoj vodi ili hrani. Giardia lamblia, parazit koji izaziva đardijazu, najčešći je parazitski uzrok dijareje kod djece u Sjedinjenim Državama, posebno one u centrima za brigu o djeci.

Širom svijeta, gastroenteritis je glavni razlog smrti u djetinjstvu, prvenstveno u zemljama u razvoju gdej su sanitarni uslovi i zdravstvena zaštita loši. Većina ove djece umire od ekstremne dehidracije (nenormalno niskog nivoa vode u tijelu) koja je rezultat kombinacije teške dijareje, povraćanja i neupijanja dovoljno tečnosti. Čak iu industrijalizovanom svetu, milioni epizoda gastroenteritisa se javljaju svake godine, posebno kod male djece.

U Sjedinjenim Državama, rotavirusne infekcije su bile odgovorne za više od 3 miliona slučajeva gastroenteritisa kod djece svake godine, sa najmanje 50.000 hospitalizacija i 20 do 40 smrtnih slučajeva. Na sreću, vakcina protiv rotavirusa koja se daje maloj novorođenčadi bila je veoma efikasna u smanjenju broja umjerenih do teških slučajeva rotavirusne bolesti u Sjedinjenim Državama.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %