Faktori rizika

Rani nastanak menopauze

Rana menopauza nastupa kada regularni menstrualni ciklusi kod žena prestanu prije 45-e godine. Može se dogoditi prirodnim putem ili kao sporedno dejstvo nekih medicinskih procedura i tretmana.

Za većinu žena menopauza počinje između 45-55 godine. Ako imate manje od 45 godina i ako ste primjetili da preskačete periode ili da im se smanjuje frekvencija trebali bi ste posjetiti vašeg ginekologa.

Uzroci rane menopauze

Prestanak funkcije jajnika

Rana menopauza može nastupiti fiziološkim prirodnim putem ako jajnici prestanu proizvoditi normalne količine određenih hormona (pogotovo estrogena). Ovo se u medicini naziva primarnom insuficijencijom jajnika.
Uzrok ovome je najčešće nepoznat, ali kod nekih žena su ustanovljeni sljedeći faktori nastanka:

 • hromozomske abnormalnosti kao što je na primjer Turnerov sindrom
 • autoimuna oboljenja
 • određene infekcije kao što su tuberkuloza (rijetko) malaria ili mumps virus (virus zauški), međutim ovi uzroci se javljaju izuzetno rijetko.

Rano otkazivanje jajnika može ponekada biti nasljedno. Ovo može biti slučaj kada je neko od bliskog srodstva prošao kroz ranu menopauzu u vrlo mladom dobu (20-e ili rane 30-e godine).

Terapija karcinoma

Radio ili hemoterapija mogu izazvati preran prestanak rada jajnika. Ova pojava međutim u ovom slučaju može biti stalna ili prolazna.

Riziko faktori za nastanak rane menopauze su:

 • Starost- djevojčice koje još nisu ušle u pubertet mogu tolerisati agresivnije terapijske metode od starijih žena,
 • Tip terapije- različiti vidovi hemoterapije mogu drugačije uticati na rad jajnika,
 • Mjesto fokusa radioterapije na tijelu- rizik za razvoj preranog prestanka rada jajnika je veći ako je radioterapija fokusirana u okolini mozga ili karlice.

Hiruško otklanjanje jajnika (ovariektomija)

Hiruško uklanjanje oba jajnika će takođe uticati na nastanak rane menopauze.
Na primjer kod uklanjanja materice (histerektomija) ponekad se moraju odstraniti i jajnici.

Simptomi rane menopauze

Glavni simptom je naravno smanjena učestalost menstrualnog krvarenja ili njihov potpun prestanak bez ikakvog očiglednog razloga (kao što je na primjer trudnoća). Neke žene bi mogle iskusiti i druge simptome kao što su:

 • Nagli osjećaj vrućine,
 • Noćno znojenje,
 • Vaginalna suvoća i neprijatnost tokom seksualnog odnosa,
 • Problemi sa snom,
 • Loše raspoloženje ili anksioznost,
 • Snižen seksualni nagon,
 • Problemi sa memorijom ili konentracijom.

Žene koje prolaze kroz ranu menopauzu imaju povišen rizik od nastanka osteoporoze (smanjena gustina kostiju) i kardiovaskularnih oboljenja zbog sniženog nivoa hormona estrogena koji ima protektivnu ulogu.

Dijagnoza ranog nastanka menopauze

Vaš ljekar bi trebao biti u mogućnosti da ustanovi dijagnozu na osnovu vaših simptoma, porodične istorije i krvnih analiza (na osnovu koji se vidi količina hormona). Skoro sigurno ćete biti referisani specijalisti ginekologu koji će dalje voditi vaše liječenje.

Terapija ranog nastanka menopauze

Glavna terapija za ranu menopauzu je ili kombinovana kontracepcija ili potpuna nadoknada hormona u deficitu. Vaš ljekar će vam savjetovati da se pridržavate ove terapije barem do doba kada bi normalna menopauza trebala da nastupi (u prosjeku oko 51. godine) da bi se smanjio rizik od nastanka osteoporoze i drugih stanja koja se mogu razviti kao posljedica menopauze.

Ako bolujete od određenih vrsta karcinoma kao što su karcinom dojke, u tom slučaju se najvjerovatnije neće primjenjivati hormonska terapija koja bi mogla pogoršati vaše postojeće stanje.

Vaš ljekar će vas posavjetovati i informisati u vezi sa drugim opcijama terapije i promjena načina života koje će zaštititi vaše zdravlje (režim ishrane sa smanjenim mastima i ugljenim hidratima, jača fizička aktivnost itd.).

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %