Faktori rizikaNezdrava ishrana

Pet važnih razloga da izbacite slatkiše

Nekontrolisana ljubav prema slatkišima lako se objašnjava hemijskim procesima. Ljudski mozak voli slatko, zato što pomoću njega glukoza brzo ulazi u tijelo, što dovodi do proizvodnje serotonina, hormona sreće.

Drugim riječima, zahvaljujući slatkišima tijelo osjeća zadovoljstvo i želi da se ono ponavlja iznova i iznova. Na taj način nas naš sopstveni mozak dovodi u zabludu. Prekomjerna količina šećera u hrani pogoršava cjelokupno blagostanje i štetna je po zdravlje.

U nastavku navodimo pet razloga zbog kojih vrijedi smanjiti konzumaciju slatkiša.

Normalizovanje tjelesne težine
Najočigledniji razlog za izbacivanje slatkiša je gubitak težine. Sve vrste kiflica, čokolade i bombone su izvor suvišnih kalorija. Pojedena torta brzo će vam dati osjećaj sitosti i zadovoljstva zbog naglog skoka šećera u krvi. Međutim, nakon kratkog vremena ponovo ćete poželjeti da pojedete nešto slatko. Ovo je začaran krug koji može dovesti do prejedanja ili gojaznosti.
Ukoliko izbacite slatkiše, suvišni kilogrami će postepeno početi da nestaju.

Blistaviji izgled kože
Prekomjerna konzumacija slatkiša često je razlog nezdrave kože, tamnih krugova ispod očiju i akni. Previše šećera takođe dovodi do smanjivanja proizvodnje hijaluronske kisjeline i dehidratacije. Zbog ovoga sebum počinje intenzivnije da se proizvodi i pore se zapušavaju.
Uklanjajući slatkiše iz ishrane, primjetićete pozitivne promjene na koži nakon dvije do tri nedjelje.

Poboljšan rad digestivnog trakta
Deserti i slatkiši su hrana koja se veoma teško vari. Za cjelokupno zadovoljstvo koje dobija naš mozak, gastrointestinalni trak treba da plati. Velika količina šećera ima loš efekat na mikrofloru crijeva.
Ako ne možete bez slatkiša, onda je bolje da jedete svježe voće. Ono sadrži vlakna koja su korisna za varenje. Želudac će vam definitivno biti zahvalan.

Mirniji san
Izbjegavanje slatkiša može vam pomoći da kvalitetnije spavate. Pokazalo se da šećer osim serotonina, doprinosi i proizvodnji kortizola, hormona stresa. Može da izazove pospanost tokom dana i nesanicu tokom noći. Osim toga, bez slatkiša je mnogo lakše da kontrolišete svoju ishranu i da se ne prejedate. Ovo znači da će za organizam biti mnogo lakše da vari uveče i da se usredsrijedi na odmor nervnog sistema.

Bolja koncentracija
Da bismo aktivirali mozak, često pijemo sladak čaj ili jedemo bombone. Pomaže, ali efekat je kratkotrajan. Šećer u velikim količinama narušava veze između moždanih ćelija, smanjuje koncentraciju i sposobnost za učenje.
Ukoliko imate poteškoća da se usredsrijedite na nešto, potrebno je da jedete svježe, lisnato povrće – peršun, korijander, rukolu ili spanać. Izaberite crvenu ribu i orahe kako biste poboljšali pamćenje.

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %