Faktori rizikaKancerPrevencija

Identifikovani su faktori rizika za dobroćudna stanja dojke

Istraživanje koje se posmatra

Čini se da su nekancerogene promjene dojke češće kod žena sa porodičnom istorijom raka dojke. To je jedan od nekoliko faktora povezanih s benignim problemima dojki. Studija je pratila 61.617 žena, u dobi od 40 do 69 godina, koje su bile podvrgnute mamografskom pregledu u Švedskoj. Od ove skupine, 5341 žena je imala dobroćudna stanja dojke tokom prosječnog 35-godišnjeg razdoblja praćenja. Istraživači su otkrili da su sljedeći faktori povezani s povećanim rizikom od određenih benignih problema s grudima:

Porodična istorija raka dojke. Žene u predmenopauzi s porodičnom istorijom  te bolesti imale su dvostruko veću vjerovatnoću  da će razviti neku vrstu nekanceroznog abnormalnog rasta ćelija koju nazivamo epitelna proliferacija s atipijom (EPA). Ovo stanje može povećati rizik od raka dojke. Takođe je vjerovatnije da će imati nekoliko benignih stanja dojke koja generalno  ne povećavaju rizik od raka.

Hormonska terapija u postmenopauzi

Žene koje su koristile hormone nakon menopauze imale su veće stope EPA-e, uz još dva benigna stanja koja ne povećavaju rizik od raka, u poređenju sa ženama koje nisu koristile hormone. Ističese da su  potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio uticaj uzimanja hormona.

Studija je takođe povezala nekoliko faktora  s nižim stopama dobroćudnih stanja dojke:

Gojaznost. Manje je vjerovatno da će se nekancerozna stanja dojke razviti  kod žena koje su bile gojazne nego  kod žena normalne težine, s izuzetkom epitelne proliferacije (EP), druge vrste abnormalnog rasta ćelija , slične EPA, ali bez atipičnih ćelija. Takođe može povećati rizik od raka dojke (ali manje od EPA).

Ne rađajući. Žene u predmenopauzi koje nisu rađale imale su manju  vjerovatnoću da će razviti EP u poređenju  sa ženama koje su rodile troje ili više djece. Međutim,  veća je vjerovatnoća da će razviti ciste ispunjene tečnošću.

Korištenje oralnih kontraceptiva. Kod žena koje su uzimale kontraceptivne  pilule postojala je manja mogućnost da dođe do razvoja vrste izrasline dojke koja se naziva fibroadenom s atipijom, fibrocističnim primjenama i cistama u poređenju s onim ženama koje nisu uzimale pilule.

https://www.health.harvard.edu/womens-health/risk-factors-for-benign-breast-conditions-identified

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %