Nezdrava ishranaPreporuka

Dodatni šećer loše utiče na zdravlje vašeg srca

 

Smanjenje dodanog šećera u zaslađenim pićima i upakovanoj hrani može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Ali bolje je da izbjegavajte te ultra-obrađene proizvode na prvom mjestu.

Početak nove godine često se čini kao dobar trenutak za promjenu svoje ishrane, posebno nakon uživanja u prazničnoj sezoni.

Prosječan Amerikanac konzumira skoro jednu trećinu šolje dodatog šećera svakog dana. Većina dolazi od napitaka zaslađenih šećerom, kao što su gazirana pića, voćni sokovi, sportski napici i zaslađena pića od kafe i čaja (uključujući konzervirane i flaširane proizvode, kao i one koji se poslužuju u kafićima). Poslastice i slatke grickalice – kolačići, kolačići, kolači, pite, sladoled, smrznuti mliječni deserti, krofne i slično – su drugi najveći izvor.

„Slatki napitak dodaje veliku dozu kalorija bez ikakve nutritivne prednosti“, kaže dr Deirdre Tobias, epidemiolog za gojaznost i ishranu u Brigam i ženskoj bolnici pri Harvardu.

Tečne kalorije su posebno štetne jer ne čine da se osjećate sitim, tako da vaše tijelo ne percipira kalorije na isti način kao kada jedete čvrstu hranu, objašnjava ona. Kao rezultat toga, ne nadoknađujete jedenjem manje kalorija tokom obroka. Dodatnih 200 do 300 kalorija u samo jednom gaziranom napitku ili kafi svakog dana može doprinijeti postepenom debljanju koje toliko ljudi doživljava.

Veza sa dijabetesom

Osim što doprinosi povećanju tjelesne težine, pijenje i jedenje puno šećera uzrokuje porast šećera u krvi (glukoze). Vaš pankreas reaguje oslobađanjem insulina kako bi pomogao vašim ćelijama da usvoje glukozu, univerzalno gorivo za sve ćelije u vašem tijelu. Ali ako se ovaj skok glukoze i nalet insulina ponavljaju iz dana u dan, ćelije u vašim mišićima i drugim tkivima ne reaguju tako snažno. Postaju otporni na insulin, što podstiče pankreas da proizvodi još više insulina. Vremenom, pankreas ne može da prati korak, a komunikacija između vaših organa o tome koja goriva su dostupna počinje da se kvari. Šećer u krvi ostaje visok nakon i između obroka, postavljajući osnovu za dijagnozu dijabetesa tipa 2.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 imaju dva do tri puta veću šansu da razviju srčane bolesti od onih bez dijabetesa. Štaviše, ishrana sa šećerom takođe ima tendenciju da podigne nivoe triglicerida u krvi i LDL (lošeg) holesterola, od kojih oba povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Trendovi u ishrani: Slatke stvari?

Ako je istorija vodič, proizvođači hrane i pića mogu na kraju smanjiti količinu šećera u svojim proizvodima.

„Kompanije koje proizvode prerađenu hranu uvijek će preformulisati svoje proizvode kako bi bile u toku sa najnovijim trendovima u ishrani“, kaže dr Tobijas. Šta god da je trenutni problem u ishrani – trans masti, gluten ili šećer – novi proizvodi koji ne sadrže ništa ili su smanjene količine odgovornog sastojka uskoro se pojavljuju na policama, kaže ona.

Naravno, dijetalni gazirani sokovi napravljeni sa vještačkim ili nenutritivnim zaslađivačima postoje decenijama, iako ovi proizvodi čine nešto više od četvrtine tržišnog udijela gaziranih bezalkoholnih pića.

Drugi proizvodi, uključujući neke jogurte, žitarice, peciva i sladolede, sadrže zaslađivače bez kalorija umjesto dodanog šećera. Ali daleko je od jasnog da jedenje takvih proizvoda nudi bilo kakve zdravstvene prednosti, kaže dr Tobijas.

Nekalorični zaslađivači su stotine do hiljade puta slađi od šećera i mogu da nauče naše pupoljke ukusa da preferiraju super-slatke proizvode, kaže dr Tobijas. Smatra se da ljudi koji ih često konzumiraju mogu smatrati prirodno slatku hranu poput voća manje privlačnom. Neka istraživanja čak sugerišu da ljudi nadoknađuju izgubljene kalorije šećera jedući više rafinisanih ugljenih hidrata i masti. Za sada nema jasnih dokaza da ovi lažni šećeri pomažu ili štete procesu mršavljenja, ali istraživanja u ovoj oblasti su u toku.

Obuzdavanje slatkog

Ako vaša ishrana sadrži mnogo dodatog šećera, pokušajte da se odviknete postepeno. Ako svaki dan pijete veliki sok ili zaslađeni čaj ili kafu, vremenom smanjite veličinu porcije. Zamenite gazirane vode za vodu sa mehurićem sa malo voćnog soka. Napravite sopstvenu kafu i čaj sa samo malo dodanog šećera.

Ne morate u potpunosti da odustanete od deserta, ali dnevni kolačić i šolja sladoleda noću su previše. Počnite tako što ćete se ograničiti na jednu poslasticu dnevno i postepeno smanjivati tokom nekoliko nedelja dok ne pređete na jednu ili dvije poslastice nedeljno.

„Na kraju dana, najpametniji izbor je da jedete više svježe, cjelovite hrane i da se ne oslanjate na prerađenu nezdravu hranu da biste poboljšali svoju ishranu“, kaže dr Tobijas.

 

https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-a-sugary-diet-may-sabotage-your-heart-health

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %