PrevencijaZdrava ishrana

Koje namirnice je potrebno unositi kako bi organizam zdravo funkcionisao?

Veliki broj namirnica je i zdrav i ukusan. Ako svoj tanjir napunite voćem, povrćem, kvalitetnim proteinima i drugom zdravom hranom, imaćete jela koja su šarena, raznovrsna i dobra za vaš organizam. U nastavku ćemo nabrojati neke posebno hranljive namirnice i njihova pozitivna dejstva na naš organizam.

Voće i bobice

Voće i bobice spadaju među najpopularniju zdravu hranu na svijetu. Njih je veoma lako uključiti u ishranu, jer zahtijevaju kratku ili gotovo nikakvu pripremu.

  • Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i brojnim antioksidansima. Veoma su zasitne i predstavljaju savršenu užinu, ako ste gladni između obroka.
  • Avokado se razlikuje od većine voća, jer je pun zdravih masti umjesto ugljenih hidrata. Ne samo
  • Jagode su veoma hranljive i imaju malo ugljenih hidrata i kalorija. Pune su vitamina C, vlakana i mangana i vjerovatno su među najukusnijim namirnicama koje postoje.

Ostalo zdravo voće i bobice uključuju borovnice, banane, narandže, trešnje, grožđe, grejpfrut, kivi, limun, mango, dinje, masline, breskve, kruške, ananas, šljive i maline.

Meso

Neobrađeno, kuvano meso je jedna od najhranljivijih namirnica koju možete da jedete.

  • Nemasna govedina je među najboljim izvorima proteina koji postoje i puna je visoko bioraspoloživog gvožđa.
  • Pileća prsa imaju malo masti i kalorija, ali su izuzetno bogata proteinima.
  • Jagnjetina – Jagnjad se obično hrani travom, a njihovo meso je bogato omega-3 masnim kiselinama.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ove namirnice su hrskave, zasitne i pune važnih hranljivih materija kojih mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno, uključujući magnezijum i vitamin E. Takođe ne zahtijevaju skoro nikakvu pripremu, tako da ih je lako dodati vašoj rutini.

  • Bademi su popularni orasi prepuni vitamina E, antioksidansa, magnezijuma i vlakana. Studije pokazuju da bademi mogu pomoći da izgubite težinu i poboljšate metaboličko zdravlje.
  • Kokosovi orasi su puni vlakana i moćnih masnih kiselina koje se nazivaju trigliceridi srednjeg lanca (MCT).

Povrće

Povrće je među najkoncentrovanijim izvorima hranljivih materija na svetu.

  • Brokoli ima odličan ukus i sirov i kuvan. Odličan je izvor vlakana i vitamina C i K i sadrži pristojnu količinu proteina u poređenju sa drugim povrćem.
  • Šargarepa je popularno korijenasto povrće. Izuzetno su hrskave i pune hranljivih materija poput vlakana i vitamina K. Šargarepa je takođe veoma bogata antioksidansima karotena.
  • Krastavci su gotovo najpopularnije povrće na svijetu. Imaju veoma malo ugljenih hidrata i kalorija, uglavnom se sastoje od vode.
  • Bijeli luk je nevjerovatno zdrav. Sadrži bioaktivna organosumporna jedinjenja koja imaju moćne biološke efekte, uključujući poboljšanu imunološku funkciju.

Riba i morski plodovi

Posebno su bogate omega-3 masnim kiselinama i jodom, dva hranljiva sastojka koja većini ljudi nedostaje. Studije pokazuju da ljudi koji jedu najveće količine morskih plodova – posebno ribe – imaju tendenciju da žive duže i imaju manji rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, demenciju i depresiju.

  • Losos je vrsta masne ribe koja je nevjerovatno popularna zbog svog odličnog ukusa i velike količine hranljivih materija, uključujući proteine i omega-3 masne kiseline. Takođe sadrži malo vitamina D.
  • Tunjevina je bogata proteinima. Savršen je za ljude koji moraju da dodaju više proteina u svoju ishranu.

Međutim, trebalo bi da budete sigurni da ste odabrali sorte sa niskim sadržajem žive.

Mliječni proizvodi

  • Sir je nevjerovatno hranljiv, jer jedna kriška može da ponudi približno istu količinu hranljivih materija kao cijela šolja (240 ml) mlijeka.
  • Punomasno mlijeko je veoma bogato vitaminima, mineralima, kvalitetnim životinjskim proteinima i zdravim mastima. Štaviše, to je jedan od najboljih dijetetskih izvora kalcijuma.

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %