Faktori rizikaKancerPreporukaPrevencija

Kako zaštititi svoju kožu od Sunca i spriječiti rak kože?

Karcinom kože- melanom je bolest u čijoj osnovi može ležati genetska predispozicija, ali svakako je glavni faktor rizika i pokretač bolesti pretjerano izlaganje štetnom sunčevom zračenju. To znači da, iako imate možda urođenu sklonost ka ovoj opakoj bolesti, svakako postoji mnogo toga što možete uraditi kako bi se u potpunosti zaštitili.
Poznato je da su osobe bijele puti, riđokosi, i oni sa puno mladeža posebno ugroženi kada je ovaj rak u pitanju, ali to ne znači da se ostali ljudi ne smiju čuvati od štetnog UV zračenja, već je utvrđeno da apsolutno niko (bez obzira na pol, uzrast, rasu i nacionalnost) nije zaštićen od Sunca, pa npr. prosječan afrikoamerikanac može posjedovati onu količinu melanina u koži koja je ekvivalentna faktoru 13 u najboljem slučaju, a to nije ni blizu dovoljno- preporuka je uvijek nositi faktor zaštite 30 i više.
Opšte mjere za zaštitu od Sunca uključuju:
• Izbjegavanje izlaganja sunčevom zračenju izmedju 11 i 15 h, a ukoliko ste baš u ovom periodu vani, potražite hlad
• Svakodnevno nanošenje kreme za zaštitu od Sunca- najmanje faktor 30, pri čemu se mora voditi računa da se u debelom sloju premažu svi vidljivi djelovi kože (ne zaboravljajući npr. stopala, gornje strane šake, bradu ili zadnju stranu vrata), a pored dobre pokrivenosti i upotrebe dovoljne količine kreme, važno je znati da je potrebno obnavljati nanošenje kreme na svakih 2 h ili češće (ukoliko je došlo do znojenja ili kupanja); takođe, krema se nanosi svaki dan ukoliko ćete biti izloženi Suncu preko 20ak minuta i bez obzira na to koliko je vrijeme oblačno!
• Oblačititi svijetlu garderobu tokom sunčanih dana, nositi šešire, kape i zaštitne naočare
• Ne upražnjavati namjerno sunčanje ili solarijum- ne postoji nešto što je „zdrav“ ten!
• Primjenjivati mjere samopregleda kože, i javiti se ljekaru čim se uoči nešto što je neobično

SAMOPREGLED:
Šta će vam biti potrebno: dugo i ručno ogledalo, stolica, fen, i partner za pregled ukoliko je to moguće.
Koliko ga često obavljati: jednom mjesečno.
1. Stanite ispred dugog ogledala u dobro osvjetljenoj prostoriji i dobro posmatrajte svoju kožu: lice, brada, uši, vrat, grudi, stomak, pazuhe, obje strane ruku, dlanove, gornja strana šaka, ispod noktiju i između prstiju. Žene treba da dignu grudi i da osmotre kožu ispod grudi.
2. Dok sjedite na stolici, pregledajte svoje butine i potkoljenice, gornju stranu stopala i tabane, uključujući prostore između prstiju. Za pregled teže dostupnih mjesta koristite se ručnim ogledalom.
3. Sledeće, upotrebom ručnog ogledala posmatrajte kožu genitalnog dijela, donjeg dijela leđa i zadnjice, dijela iza ušiju i zadnje strane vrata.
4. Odvojite kosu u više djelova i koristite fen kako biste mogli da osmotrite svoj skalp.
Na šta treba obratiti pažnju?
Važno je znati tkz. ABCDE pravilo kada se obavlja samopregled kože, a ovo pravilo obuhvata sledeće znake koji mogu upućivati na karcinom kože:
• (A) eng. Asiymmetry- mladež neobičnog, asimetičnog izgleda
• (B) eng. Border- nejasna ili reckava granica mladeža u odnosu na ostatak kože
• (C) eng. Color – nejednaka boja mladeža, posebno sa pigmentom crne, crvene, plavičaste
• (D) eng. Diameter- mladež se vremenom povećava
• (E) eng. Evolving- sve ove promjene se dešavaju kroz par nedelja ili par mjeseci
Takođe, od koristi mogu biti nacrtane i jednostavne mape tijela na kojima možete obilježavati položaj vaših mladeža i dodavati bilješke, kako biste lakše shvatili da li se dešavaju neke promjene po pitanju broja ili izgleda mladeža.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %