PreporukaSan

Savjeti za dobar san

  • Odredite raspored spavanja i pridržavajte ga se. Pokušajte da idete na spavanje uveče i budite se ujutru otprilike u isto vrijeme, čak i vikendom. Ovo pomaže u regulisanju tjelesnih ciklusa spavanja i cirkadijskih ritmova.
  • Pokušajte da vježbate u nekom trenutku tokom dana, ali izbjegavajte naporne aktivnosti (trčanje, brzi ples, trening visokog intenziteta) jedan sat prije spavanja. Redovne vježbe odgovarajućeg intenziteta mogu podstaći opuštanje mišića i dublji san.
  • Ako imate naviku da drijemate tokom dana, ciljajte na 10-20 minuta za kako biste postigli smanjenje umora i povećanje budnosti. Najbolje je da drijemate rano popodne kako biste izbjegli ometanje noćnog spavanja.
  • Pokušajte da izbjegavate velike obroke, obilno grickanje ili alkohol 2-3 sata prije spavanja. Ako ste osjetljivi na kofein, pokušajte da izbjegavate kofeinske napitake 4-6 sati prije spavanja.
  • Pokušajte da ne koristite elektronske uređaje sat vremena prije spavanja, posebno one koji emituju plavu svjetlost kao što su pametni telefoni, tableti i televizori.
  • Stvorite rutinu prije spavanja kako biste signalizirali mozgu da se opuštate, poput presvlačenja u pidžamu i pranja zuba. Napravite mirno, mračno i opuštajuće okruženje u svojoj spavaćoj sobi. Prigušite svijetla i isključite zvuk i vibracije svog mobilnog telefona ako je moguće, ili ga ostavite ga u drugoj prostoriji. Osigurajte ugodnu temperaturu, jer previše vruće ili hladno može poremetiti san. Napravite umirujuće rituale pred spavanje, poput vježbanja dubokog disanja, joge ili slušanja umirujuće opuštajuće muzike.
  • Ako se probudite i ne možete da zaspite, nemojte ostati u krevetu. Ustanite i radite tihe opuštajuće aktivnosti, poput čitanja, sve dok se ne osjetite dovoljno umornim da biste zaspali.

Više iz:Preporuka

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %