Stres

Savjeti za pomoć u kontroli stresa

Zdrava ishrana. Uravnotežena ishrana može podržati vaš imunološki sistem koji pruža dodatnu energiju potrebnu za suočavanje sa stresnim događajima.

Isplanirana ishrana. Razmišljajte o obrocima, planirajte i uživajte u nabavci svakog sastojka, posvetite se kuvanju i napravite uravotežene obroke. Stvaranjem zdravog odnosa prema hrani možete pomoći sebi u borbi protv stresa, jer izbjegavanjem “prejedanja” jačate samokontrolu i stvarate osjećaj postignuća, što može jako pozitivno uticati na preduzimanje postupaka kojima ćete riješiti neki problem koji vam izaiva stres.

Redovno vježbanje. Fizička aktivnost će pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa hormona stresa. Aerobne vežbe poput hodanja i plesa poboljšavaju disanje i smanjuju broj otkucaja srca tako da više kiseonika dopire do ćelija u cijelom tijelu. Ovo smanjuje napetost u mišićima, uključujući i srce, i čini da se osjećate zdravije i spremnije za izazove – “u zdravom tijelu, zdrav duh”.

Meditacija ili vježbe disanja. Brzo, plitko disanje i nestalne misli javljaju se kao odgovor na stres. Zbog toga polagano i  duboko udahnite kako biste smanjili napetost mišića, smanjili puls i smirili um. Kad god se osjećate pod stresom, dišite polako, fokusirajući se na svaki udah i izdah. Kroz ovaj jednostavan čin, vaš nervni sistem miruje i može vam pomoći da se izborite sa stresom.

Savjetovanje o mentalnom zdravlju ili druga psihosocijalna podrška. Može vam pomoći da razgovarate o osjećanjima i brigama sa stručnom osobom ili osobom od povjerenja. Često samo shvatanje da niste sami i da vaša osjećanja nisu neobična može pomoći u smanjenju stresa.

Dobro spavanje. Stres može prouzrokovati nesanicu, odlaganje spavanja, kao i prekid sna tokom noći. Ovo može spriječiti ulazak u dublje faze sna, kada se vaše tijelo obnavljava i stvara zalihe energije koje su vam potrebne da riješite neki problem – kada ste umorni postajete razdražljivi, i svaki problem postaje još veći.

Smijanje i osmijeh. Trudite se da zadržite osmijeh na licu tokom čitavog dana kad god možete, i nasmijte se slobodno i glasno u svim prilikama koje to dozvoljavaju.

Rad-život balans. Iskoristite odmor i slobodno vrijeme. Povremeno bježanje od pritiska na poslu može učiniti čuda za smanjenje stresa, povećava produktivnost i smanjuje rizik od fizičkih i mentalnih bolesti povezanih sa izgaranjem na radnom mjestu (burn out sindrom).

Zakažite zabavne aktivnosti ili hobije najmanje jednom nedjeljno. Vrtlarstvo, čitanje, uživanje u muzici, masaža, planinarenje u prirodi i kuvanje omiljenog recepta primjeri su dobrodošlih oslobađača od stresa.

Više iz:Stres

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %