San

Zdravstveni poremećaji koji ometaju san

Opstruktivna apneja u snu (OSA) je poremećaj kada osoba ima kratkotrajno (par sekundi) urušavanje djelova disajnog sistema više puta tokom noći, tako da se dešavaju epizode slabijeg disanja ili potpunog prekida disanja. Simptomi OSA uključuju hrkanje ili dahtanje koje su uzrokovane prekidima disanja tokom spavanja. OSA takođe dovodi do pada nivoa kiseonika tokom spavanja, što može predstavljati stres za srce, mozak i druge organe. Ljudi sa OSA možda nisu svjesni da se često bude noću, te se tokom spavanja ne odmore, osjećajući se pretjerano pospano ili umorno tokom dana.

Kao terapija se koriste uređaji sa kontinuiranim pozitivnim pritiskom u disajnim putevima (CPAP), koji sprovode vazduh pod pritiskom u nos i grlo, spriječavajući urušavanje gornjih disajnih puteva. Još jedan uobičajen tretman su zubni uređaji koji pomjeraju vilicu naprijed i povećavaju veličinu disajnih puteva.

Sindrom nemirnih nogu – Ovo stanje je povezano sa nelagodnošću u nogama, koje je praćeno sa potrebom za kretanjem, što remeti san. Vjeruje se da su možda odgovorni abnormalni nivoi neurotransmitera dopamina u mozgu, pa se daju ljekovi koji to ispravljaju. U nekim slučajevima, nizak nivo gvožđa može rezultirati ovim poremećajem.

Nesanica – ovo stanje se definiše kao nemogućnost spavanja. Pojedinac teško zaspi ili teško održava san, ili kada se probuditi rano ujutro teško može da se vrati u san. Kratkotrajnu nesanicu mogu izazvati stres ili traumatični događaji (razvod, gubitak posla, smrt voljene osobe).

Hronična ili dugotrajna nesanica može biti uzrokovana stalnom anksioznošću, različitim radnim smjenama koje narušavaju cirkadijalne ritmove tijela, lošim navikama spavanja, medicinskim stanjima koja mogu prekinuti san (hronični bol) ili ljekovima koji imaju stimulativni efekat. Nesanica se često može liječiti psihoterapijom, mada se ponekad propisuju i ljekovi za spavanje.

Više iz:San

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %