Zdrava ishrana

Uživajte u avokadu? Jedenje jednog nedeljno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Kremasto, blijedo zeleno meso avokada je puno hranljivih materija koje su blisko povezane sa zdravljem srca. Sada, dugoročna studija otkriva da je konzumiranje najmanje dvije porcije ovog popularnog voća nedeljno povezano sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Koautor studije dr Frank Hu, profesor ishrane i epidemiologije Frederick J. Stare na Harvardu T.H. Chan School of Public Health (HSPH) stavlja ovaj nalaz u perspektivu. „Ova studija dodaje dokaze koji podržavaju prednosti zdravih izvora masti kao što je avokado za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti“, kaže on. Ključna poruka koja se može uzeti kući je da se avokadom zameni manje zdrava hrana kao što su puter, sir i prerađeno meso, dodaje on.

Ko je bio u studiji?

Studija je obuhvatila više od 110.000 ljudi uključenih u dvije dugotrajne studije na Harvardu: Studiju zdravlja medicinskih sestara i Studiju o praćenju zdravstvenih radnika. Većina učesnika su bili bijelci; bili su u dobi od 30 do 75 godina i nisu imali srčana oboljenja i rak kada je studija počela.

Istraživači su procjenjivali ishranu učesnika putem upitnika datih na početku studije, a zatim svake četiri godine. Jedno pitanje je bilo koliko i koliko često ljudi jedu avokado. Porcija se smatrala pola avokada ili pola šolje, narezane na kockice.

Kakvi su bili nalazi?

Tokom 30-godišnjeg praćenja, istraživači su dokumentovali 9.185 srčanih udara i 5.290 moždanih udara među učesnicima. U poređenju sa ljudima koji nikada ili rijetko su jeli avokado, oni koji su jeli najmanje dvije porcije svake nedelje imali su 16% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 21% manji rizik od srčanog udara ili srodnih problema usled koronarne bolesti.

Hass avokado obiluje zdravim mastima, vlaknima i nekoliko mikronutrijentima povezanih sa zdravljem kardiovaskularnog sistema:

Oleinske kisjeline

Ove mononezasićene masti takođe ima mnogo u maslinama. Pola avokada ima oko 6,5 grama oleinske kisjeline, ili otprilike istu količinu koja se nalazi u kašičici maslinovog ulja. Istraživanja pokazuju da zamjena namirnica sa visokim sadržajem zasićenih masti (kao što su puter, sir i meso) sa onima bogatim nezasićenim mastima (kao što su avokado, orasi i shemenke) pomaže u snižavanju nivoa štetnog LDL holesterola u krvi.

Vlakno

Jedna porcija avokada obezbjeđuje do 20% dnevnog preporučenog unosa vlakana u ishrani, hranljive materije koja često nedostaje tipičnoj američkoj ishrani. Dijeta bogata vlaknima može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 30%, vjerovatno zato što vlakna pomažu u snižavanju ne samo holesterola, već i krvnog pritiska i tjelesne težine.

Vitamini, minerali i još mnogo toga. Pola avokada obezbeđuje 15% dnevnog preporučenog unosa folne kiseline (vitamin B9), 10% kalijuma i 5% magnezijuma, kao i raznih biljnih jedinjenja zvanih fitokemikalije. Svi ovi hranljivi sastojci – zajedno sa oleinskom kisjelinom i vlaknima – su nezavisno povezani sa boljim zdravljem srca.

Dobra vijest je da postoji toliko mnogo ukusnih načina da dodate avokado u svoje obroke,„Pravim tost od avokada za doručak, koristim avokado kao namaz za sendviče i dodajem ga u salate“, kaže dr Hu.

Neki ljudi dodaju avokado u svoje smutije i naravno, uvijek postoji gvakamole.

https://www.health.harvard.edu/blog/enjoy-avocados-eating-one-a-week-may-lower-heart-disease-risk-202204112725

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %