Preporuka

Borite se sa migrenskim mamurlukom? Pročitajte!

Kada bol kao glavni dio migrene konačno nestane, olakšanje je duboko. Ali za mnoge ljude koji redovno pate od ovih potencijalno iscrpljujućih glavobolja, njihova uznemirenost nije gotova jer  zato  bol prestaje. Umjesto toga, posebna faza migrene nazvana postdrom ostavlja osjećaj bolova, umora, omamljenosti i zbunjenosti – simptome koji su jezivo slični nekoj drugoj bolesti.

Nazvana “migrenozni mamurluk”, ova grupa simptoma nakon glavobolje izuzetno je česta, čak kod 80% napada migrene. Naučnici  sve više usmjeravaju svoj fokus na ovu prethodno nedovoljno prepoznatu komponentu migrene.

Ne znajući da je to prihvaćeni dio migrene, pacijenti smišljaju neke kreativne načine kako bi opisali svoje postdromne simptome – osjećaju se isprano, glava im je šuplja ili se osjećaju kao da su mamurni, ali čak nisu ni pili. Sve do posljednjih godina nauka  nije obraćala pažnju na ovaj dio sindroma, ali to je prirodan napredak od fokusiranja na problem kao cjelinu.

Četiri faze migrene

Tipična migrena može biti užasno  iskustvo, s probadajućom boli u glavi kojoj se, između ostalih simptoma, pridružuju mučnina, magla u mozgu i ekstremna osjetljivost na svjetlo i zvuk. Gotovo 16% Amerikanaca pati od migrena, koje pogađaju žene gotovo dvostruko češće nego muškarce.

U rasponu od sati do dana, migrenske glavobolje mogu uključivati ​​četiri jasne faze, svaka sa svojim skupom simptoma. Prodrom prije bola i faze aure mogu uključivati ​​različite vizuelne promjene, ekstremnu razdražljivost, poteškoće s govorom ili utrnlost i peckanje , dok se sama glavobolja može činiti kao da  kako pacijenti opsisuju: bušilica prolazi  kroz lobanju.

Dugotrajni simptomi migrene: Mamurluk

Nakon tog iskušenja, jedan do dva dana postdromskih simptoma mogu zvučati pitomo u poređenju. Ali dugotrajna magla, iscrpljenost i ukočen vrat mogu djelovati jednako onesposobljavajuće kao i glavobolja koja se pojavila prije.  da se Vjeruje se  da migrena djeluje kao neka vrsta električne oluje koja aktivira neurone u mozgu. Jednostavno je potrebno vrijeme da se mozak vrati u normalnu funkciju, ili čak zamijeni neke hemikalije koje su se iscrpile u procesu.

Ali još uvijek je mnogo toga nepoznato o postdromu migrene,  istraživanja nisu otkrila dosljednu povezanost između faktora kao što su vrsta lijeka za migrenu koji se uzima i trajanje bilo kojeg naknadnog mamurluka.

Savjeti za ublažavanje mamurluka migrene

Redovno pridržavanje ovih koraka može vam pomoći u otklanjanju dugotrajnih simptoma nakon migrene:

Piti puno vode.

Praktikujte dobru higijenu glavobolje održavajući redovne  obrasce ishrane i spavanja i ublažavajući stres.

Ako je moguće, pokušajte smanjiti opterećenje sljedeća 24 sata nakon prestanka glavobolje.

Prestanite uzimati lijekove protiv bolova kada glavobolja nestane.

Za one koji pate od migrene i mamurluka koji su toliko rastreseni nemogućnošću da se vrate normalnim aktivnostima čak i nakon što migrenska bol nestane, doktori ponekad propisuju lijekove koji su obično namijenjeni za stanja kao što su gubitak pamćenja, depresija ili napadi. Iako se mogu razlikovati od uobičajnih ljekova koji se koriste za liječenje migrene, uočeno je da neki od ovih lijekova pomažu kod postdromnog sindroma ili djeluju kao preventiva protiv glavobolje.

Razmišljajte o glavobolji koju ste upravo imali kao da ste trčali maraton ili obavljali neku stresnu aktivnost. Vaše tijelo treba da se oporavi, što nije isto kao ostati u krevetu s ugašenim svjetlima. Opustite se, ali ostanite funkcionalni.

https://www.health.harvard.edu/blog/struggling-with-migraine-hangovers-read-this-202206082758

 

Više iz:Preporuka

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %