Nezdrava ishranaPreporuka

Uživate u avokadu? Konzumiranje jednog nedjeljno može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Kremasto, meso avokada puno je hranjivih materija  usko povezanih sa zdravljem srca.

Šta avokado čini izborom zdravim za srce?

Hass avokado, koji ima tamnozelenu  neravnu  koru, najpopularnija je sorta u Sjedinjenim Državama. Obiluju zdravim mastima, vlaknima i nekoliko mikronutrijenata povezanih sa zdravljem kardiovaskularnog sistema:

Oleinska kiselina. Ove mononezasićene masti takođe ima mnogo  u maslinama. Pola avokada ima oko 6,5 grama oleinske kiseline, ili približno istu količinu koja se nalazi u kašičici maslinovog ulja. Istraživanja pokazuju da zamjena hrane bogate zasićenim mastima (kao što su maslac, sir i meso) za hranu bogatu nezasićenim mastima (kao što su avokado, orašasti plodovi i sjemenke) pomaže u snižavanju nivoa štetnog LDL holesterola u krvi, ključnog krivca za bolest koronarnih arterija.

Vlakna. Jedna porcija avokada osigurava do 20% dnevnog preporučenog unosa vlakana u ishrani. Ishrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od bolesti srca za čak 30%, vjerovatno zato što vlakna pomažu u snižavanju ne samo holesterola, već i krvnog pritiska i tjelesne težine.

Vitamini, minerali i još mnogo toga. Polovina avokada osigurava 15% dnevnog preporučenog unosa folne kiseline (vitamin B 9 ), 10% kalijuma i 5% magnezijuma. Sve ove hranjive materije  – zajedno s oleinskom kiselinom i vlaknima – nezavisno  su povezane s boljim zdravljem srca.

Postoji toliko ukusnih načina za dodavanje avokada u vaše svakodnevne obroke. Na primjer : Za doručak možete napraviti tost s avokadom, možete ga koristiti kao namaz u sendvičima ili ga možete dodati u salatu, a možete ga koristiti i za čuveni gvakamole sos.

https://www.health.harvard.edu/blog/enjoy-avocados-eating-one-a-week-may-lower-heart-disease-risk-202204112725

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %