Fizička aktivnostPrevencija

Suptilne vježbe koje možete raditi i na poslu

Većina nas se bavi poslom koji podrazumijeva da veći dio dana presjedimo, što za posljedicu može imati probleme poput slabljenja mišića, probleme sa debelim crijevom, loše držanje i probleme sa kičmom. Kako do ovoga ne bi došlo, predstavljamo vam par laganih vježbi koje čak i na poslu možete odraditi. Vježbe su jednostavne i što je najbitnije, rade se brzo.

● Pravilo 20 minuta
Pokušajte da ustanete od stola svakih 20 minuta. Kada dugo sjedimo, usporava se metabolizam, što utiče na sposobnost tijela da reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Dakle, ustanite da pijete vode, porazgovarate sa kolegama.

● Istegnite se
Isprepletati prste obje šake, dlanove od sebe, ispraviti ruke uvis, što je više moguće, i zadržati taj položaj 3 sekunde. Zatim to isto ponoviti, samo ruke sada ispružiti ispred sebe.

● Vježba za leđa
Ispravite leđa i polako se rotirajte u jednu stranu stavljajući jednu ruku iza leđa, dok se suprotnom oslanjate na koljeno. Isto ponovite i u suprotnom smjeru.

● Vježba za noge
Ispravite noge tako da budu paralelne s podom i da vam se zategnu mišići butina. Držite noge u tom položaju nekoliko sekundi, spustite ih pa ponovite opet. Za veću otpornost, stavite jednu nogu preko druge i radite vježbu.

● Vježbe za vrat
Kako biste razmrdali mišiće počnite laganim spuštanjem glave ka grudima, tako da osjetite zatezanje, pa je polako vratite u početni položaj i pokušajte da je nagnete unazad što više možete. Nakon toga uradite barem po dva puta po dijagonalama, dakle spuštajte glavu ka ramenima, pa lagano unazad. Kada završite, ali možete i nešto kasnije, napravite pun krug do tačaka zatezanja.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %