Fizička aktivnostPreporukaPrevencija

Šta su negativni efekti upotrebe anaboličkih steroida?

 

Od prvog registrovanog slučaja upotrebe dopinga u sportu (1965.godine) pa do sada, svjedoci smo da je primjena ovih supstanci sve učestalija, a ono što je zabrinjavajuće je da je upotreba dopinga povećana, ne samo kod sportista, nego i kod rekreativaca i amatera. Doping supstanca je ona supstanca čija je upotreba zabranjena, a dovodi do poboljšanja fizičkog performansa, prije svega snage i izdržljivosti.

Široko primjenjivane doping supstance su anabolički steroidi. Ovi derivati testosterona vrlo uspješno podstiču povećanje mišićne mase, ali i dovode do blokade proizvodnje testosterona u organizmu, pa se javljaju brojna neželjena dejsta, koja po svojoj težini i učestalosti nikako ne mogu opravdati želju za ljepšim izgledom.

Kardiovaskularni sistem: Upotreba steroidnih hormona je povezana sa povišenim krvnim pritiskom, smanjenom funkcijom srčanih zalistaka i ostalim oboljenjima srca i krvnih sudova kao što su: srčani udar, oštećenja arterija, moždani udar-  čak i kod atleta koji su mlađi od 30 godina.

Hormonski sistem: Ove doping supstance dovode, kao što je već rečeno, do hormonskog poremećaja u vidu blokade stvaranje testosterona i drugih androgenih hormona u organizmu (naš mozak dobija signal da već postoji dovoljna koncentracija ovih hormona u krvi, i ne stimuliše žlijezde da stvaraju testosteron). To će samim tim, sasvim izvjesno, dovesti kod muškaraca do sledećih poremećaja: IMPOTENCIJA, GINEKOMASTIJA (povećanje grudi i dobijaje izgleda ženskih grudi), i povećan rizik za dobijanje KARCINOMA TESTISA.

Kod žena anabolički steroidi izazivaju maskulinizaciju: smanjuje se veličina grudi i smanjuje se količina masnog tkiva, koža postaje gruba i sklona aknama, a glas se produljuje. Jedna od nuspojava koje su izuzetno česte je i pojava dlakavosti na mjestima koja nije tipična za žene, a uz to dolazi i do opadanje kose.

Dodatni efekti: Anabolički steroidi se primjenjuju injekcijama, pri čemu veliki broj ljudi koristi nesterilne igle i to ih dovodi pod ogroman rizik za dobijanje po život opasnih infekcija: HIV, hepatitis B i C, a osim toga, poznato je da ovi hormoni dovode do slabljenja imuniteta što dodatno olakšava oboljevanje od ovih infekcija.

Oštećenje jetre nastalo upotrebom ovih anabolika je rijetko stanje koje se naziva hepatična pelioza (stvaranje cisti ispunjenih krvlju), čime se smanjuje funkcionalnost jetre koja je dragocjena za prečišćavanje krvi, normalnu koagulaciju, imunitet itd.

Ono što je za laika neočekivano je da ovi hormoni mogu imati težak uticaj i na centralni nervni sistem, izazivajući agresivnost, maniju i razne deluzije.

Kao što se može zaključiti iz prethodnog  teksta, unos ovakvih supstanci se ne smije shvatati olako, a šteta koju možete učiniti je neizmjerno veća od kratkotrajnog efekta na mišićnu masu (koja se može postići na mnogo bolji i zdraviji način!).

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %