KancerPreporuka

Šta možete učiniti da biste spriječili rak?

Prestanite da pušite

Svaki duvan sadrži preko 250 štetnih hemikalija. Gotovo 70 njih uzrokuje rak, i to ne samo karcinom pluća. Cigarete su povezane i sa 12 drugih vrsta malignih tumora, uključujući: stomak, bešiku, bubrege, usta i grlo. Što prije stanete, to bolje. U međuvremenu, dok potpuno ne prestanete koristite harm reduction – manje štetne načine. Pitajte svog ljekara za savjet o metodama odvikavanja od pušenja.

Jedite više brokolija

Voće i povrće sadrži veliku količinu antioksidanasa (prirodne supstance koje štite DNK od oštećenja), puno hranljivih sastojaka i vlakana, a malo masti. Probajte jesti više brokolija, kupusa, pasulja, kelja, potočarku ili drugo povrće.

Smanjite težinu

Višak kilograma mogao bi da poveća šansu za dobijanje raka, posebno dojke, debelog crijeva, materice, pankreasa, jednjaka i žučne kese. Istraživači kažu da je jedan od razloga možda i taj što masne ćelije oslobađaju supstance koje podstiču rast ćelija raka.

Usporite sa alkoholom

Ako naručujete previše martinija svaki dan i šanse za rak vam rastu. Alkohol je povezan sa rakom usta, dojke, jetre, jednjaka itd. Što više pijete, to je veći rizik. Ako pijete, radite to umjereno. Žene bi trebalo da piju 7 alkoholnih pića nedjeljno maksimalno, a muškarci do četrnaest.

Jedite manje hot dogova

Dobro razmislite prije nego što bacite meso na roštilj. Studije pokazuju da prerađeno meso, poput viršli, slanine i kobasica, sadrži hemikalije nazvane nitriti i nitrati koji mogu biti povezani sa rakom. Istraživanja sugerišu da bi previše crvenog mesa, poput odreska i pljeskavica, moglo biti dugoročni rizik za rak debelog crijeva. Izaberite sigurnije alternative za roštilj u svom dvorištu, poput bijelog pilećeg mesa ili ribe.

Ustanite sa kauča

Da li provodite previše vremena izležavajući se? Prevencija raka je još jedan razlog za kretanje. Vježbanjem se borite protiv gojaznosti i smanjujete nivo hormona poput estrogena i insulina, koji su povezani sa rakom. Težite 30-minutnom aerobnom vježbanju – ono vježbanje od kojeg vam srce lupa.

Stavite kremu za sunčanje

Sunčanje vam može dati zdrav sjaj, ali ne i ispod površine. UV zraci uzrokuju oštećenja kože koja mogu dovesti do raka. Pošto možete da izgorite za samo 15 minuta, mažite kremu za sunčanje prije nego što izađete napolje. Izaberite proizvod širokog spektra sa SPF 30 ili većim. Ponovo se namažite kad god se oznojite ili plivate, a kad ste na suncu, nosite šešir sa širokim obodom i sunčane naočare.

Praktikujte siguran seks

Polno prenosive bolesti (STD) nisu vaša jedina briga tokom nezaštićenog seksa. Neke od ovih infekcija takođe povećavaju šanse za rak. Oko 70% karcinoma grlića materice započinje humanim papiloma virusom (HPV) tipova 16 i 18. Neke vrste hepatitisa mogu izazvati rak jetre. Da biste bili sigurni, koristite kondom svaki put kada imate seks.

Budite u toku sa preventivnim programima

Testovi za skrining otkrivaju rak rano – ponekad i prije nego što se pojave simptomi. Kolonoskopija (vizuelni pregled debelog crijeva) često pronalazi dobroćudne promjene u debelom crijevu i rektumu prije nego što se pretvore u rak. Papa test locira prekancerogene i kancerogene ćelije u ženskom grliću materice. Mamografi i ultrazvuk traže rani rak dojke. Pitajte svog doktora kada treba da započnete sa obavljanjem ovih testova i koliko vam često trebaju.

Važno: Rak dojke prisutan je i kod muškaraca, u malom procentu.

 

Vakcinišite se

Kada je riječ o vakcinama, razmislite dalje od godišnje vakcinacije protiv gripe. Neke vakcine mogu zaštititi i od raka. Određene HPV vakcine spriječavaju rak grlića materice, vulve, vagine i anusa. Vrijeme za vakcinaciju je između 9 i 26 godina. Vakcina protiv hepatitisa B štiti od virusa koji uzrokuje rak jetre.

Izbjegavajte toksične hemikalije

Hemikalije zvane kancerogeni oštećuju DNK u ćelijama i povećavaju šansu za rak ako ih dodirnete, pojedete ili udahnete. Azbest, radon i benzen su neke od supstanci s kojima neki ljudi dolaze u kontakt na poslu ili kod kuće. Hemikalije u sredstvima za uklanjanje korova, u plastici i u nekim proizvodima za čišćenje kuće takođe mogu biti rizične. Ne možete da izbjegnete svaku hemikaliju, ali smanjite njihovu upotrebu i dajte prednost proizvodima na prirodnoj bazi.

Upoznajte svoju porodičnu istoriju

Naslijedili ste više od očiju majke ili očevog osmijeha. Možda su takođe podijelili svoje šanse za oboljenja poput raka. Neki geni koje roditelji prenose na svoju djecu imaju nedostatke. Saznajte više o zdravstvenoj istoriji vaše porodice i pitajte svog doktora da li je genetski test dobra ideja za vas (npr. genetsko određivanje šanse za dobijanje karcinoma dojke ili karcinoma prostate).

Uzmite ljekove ako vam trebaju

Neki ljekovi smanjuju šanse za dobijanje određenih vrsta karcinoma. Aspirin može zaštititi od raka debelog creva i prostate. Ipak, budite oprezni prema suplementima. Neki imaju neželjene efekte (mogu dovesti do oštećenja jetre ako sadrže toksične supstance). Za upotrebu suplemenata uvijek pitajte svog ljekara.

Budite oprezni sa hormonskom terapijom

Može da ublaži simptome menopauze kao što su napadi vrućine i umor, i može zaštiti kosti. Međutim, hormonska terapija može povećati vaše šanse za dobijanje raka dojke i otežati otkrivanje raka. Pitajte svog ljekara o rizicima prije nego što isprobate ovaj tretman.

Više iz:Kancer

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %