San

Spavanje poslijepodne DA ILI NE?

Prvo što treba uzeti u obzir je mogućnost da spavate popodne jer imate dnevnu pospanost. Ako je tako, provjerite koji može biti uzrok:

Uzimate li neki lijek koji vas može učiniti pospanim?  Pregledajte svoje recepte sa svojim doktorom.

Jeste li počeli imati problema sa spavanjem noću? Ako noću dobro spavate i probudite se odmorni ne brinite. Ali ako se ujutro i dalje osjećate umorno ili imate jutarnje glavobolje, možda imate apneju za vrijeme spavanja ili neki drugi uzrok prekida sna.

Ako mislite da bi vaše spavanje moglo biti povezano s ovim problemima ili drugim zdravstvenim problemima, posjetite svog doktora . Međutim, više je vjerovatno da je vaše drijemanje dobrovoljno i ne odražava temeljni poremećaj spavanja. Ako ste posle spavanja popodne odmorniji , a da vam ne otežava noćni san, odrijemajte.

Za većinu ljudi, spavanje  u ranim poslijepodnevnim satima je najbolji način da se odmore  bez ometanja ciklusa spavanja i budnosti. Ne postoji konsenzus o tome koliko dugo trebate spavati.  Neki stručnjaci preporučuju da drijemanje ne bi trebalo trajati duže od 30 minuta. Ograničenje je 60 minuta jer se duže drijemanje povezuje s većim rizikom od zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti.

Pobajte da  rasporedite svoje drijemanje i ne čekati dok vam se ne spava, što će vas spriječiti da drijemate prekasno  tokom dana. Držite svoje mjesto za spavanje tamnim, hladnim i bez ometanja. (Ali nema ništa loše u standardnom drijemanju na kauču ako je to najudobnije.) Ne zaboravite da date sebi  10 minuta nakon drijemanja prije nego što se uključite u mentalno ili fizički zahtjevne zadatke.

Dakle, uživajte u drijemanju. Čak i ako imate neke zadatke tokom ostatka dana popodnevno spavanje kao dio vaše svakodnevne rutine može biti korisno.

Više iz:San

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %