Hronične nezarazne bolestiKancer

Skrining za karcinom prostate

Skrining (rano otkrivanje) za karcinom prostate treba da se otpočne od 45. godine života svakog muškarca, odnosno od 40. godine za muškarce koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu- neko od članova uže porodice je imao ovaj karcinom (otac, djed, stric, brat i sl.).

Rutinski skrining obuhvata rektalni pregled ove žlijezde, uz laboratorijske pretrage, tj. mjerenje nivoa PSA (Prostata Specifični Antigen).

PSA je protein koji stvara prostata i koji se u malim koncentracijama nalazi u krvi, međutim njegove povišene vrijednosti ukazuju da postoji problem sa prostatom. Nekad taj problem može značiti da postoji jednostavno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate, BHP) koje se može i očekivati u kasnijem životnom periodu, ili akutno ili hronično zapaljenje prostate, ali takođe može biti i znak da se razvija maligni proces u prostati.

Uz praćenje ovog parametra, važno je da ljekar prvo obavi i tzv. digito-rektalni pregled. Ljekar sa rukavicama i lubrikantom vrši palpaciju ove žlijezde kroz rektum (prostata se nalazi tačno ispred rektuma), pri čemu može utvrditi njenu veličinu, konzistenciju i oblik. Ovaj pregled je za pacijente neprijatan, ali ne bi trebalo da bude bolan.

Blago uvećana prostata i blago povišene PSA vrijednosti mogu biti normalna pojava kod starijih muškaraca (<65 god.) ili kod muškaraca za koje se zna da imaju benignu hiperplaziju ili prostatitis, i njima se dalje može predložiti da dođu opet na redovan kontrolni pregled za pola godine ili godinu, međutim ako su vrijednosti značajno povišene, a prostata izmijenjena nepravilno, možete očekivati dalje pretrage, npr. magnetna rezonanca i biopsija (posebno kod pacijenata koji su imali karcinom prostate u porodici).

Lažno povišene vrijednosti PSA u krvi se mogu desiti ukoliko:

 • je prošlo manje od 6 mjeseci od liječenja urinarne infekcije,
 • se PSA test odradi prije digito-rektalnog pregleda,
 • se obavljala teška fizička aktivnost u proteklih 48h,
 • se desila ejakulacija u proteklih 48 h,
 • ste imali biopsiju prostate u proteklih 6 nedjelja.

S druge strane, neki ljekovi koji se koriste kod benignog uvećanja prostate mogu izazvati lažno snižene vrijednosti, kao što su finasterid ili dutasterid. Uglavnom se smatra da su vrijednosti ispod 4 ng/mL normalne, a iznad ove vrijednosti povišene.

Osim za inicijalno otkrivanje uzroka uvećanja prostate preko ovog parametra, PSA je važan i kod pacijenata koji su liječeni (hirurški i zračenjem) od karcinoma prostate, pa se njime prati da li se vremenom razvijaju metastaze. Ukoliko je prostata uklonjena hirurški, normalno je da vrijednosti budu jednake nuli (ako nema tkiva prostate, nema ni proteina PSA).

Testovi za rano otkrivanje prostate treba da se vrše bez obzira na to da li osjećate određene simptome (kod muškaraca starijih od 45 godina, odnosno 40 godina ukoliko imaju članove porodice koji su oboljeli od ove bolesti) i takav skrining se obavlja uglavnom jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Međutim ukoliko se jave sljedeći simptomi, treba odmah otići kod ljekara na pregled:

 • otežano započinjanje mokrenja,
 • osjećaj nedovoljnog izmokravanja,
 • učestalo mokrenje,
 • nevoljno mokrenje,
 • isprekidan mlaz prilikom mokrenja,
 • dugotrajna malaksalost, umor, noćno preznojavanje, veliki neobjašnjivi gubitak u tjelesnoj težini.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %