PrevencijaZdrava ishrana

Šest prirodnih načina za prevenciju dijabetesa

Predijabetes je period prije nego što se dijagnostikuje dijabetes u kojem je nivo šećera u krvi visok, ali nedovoljno visok da bi se dijagnostikovao kao dijabetes. Na sreću, napredovanje od predijabetesa u dijabetes nije neizbežno.

Postoji mnogo radnji koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od dijabetesa.

Možete početi sa ovih 6 saveta:

  • U što je moguće većoj mjeri smanjite unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata u svoj organizam. Konzumiranje hrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom povećava nivo šećera u krvi i insulina, što vremenom može dovesti do dijabetesa. Primjeri rafinisanih ugljenih hidrata uključuju bijeli hljeb, krompir i mnoge žitarice za doručak. Umesto toga, ograničite šećer i birajte složene ugljene hidrate kao što su povrće, ovsena kaša i integralne žitarice.
  • Ograničite upotrebu cigareta, ako ste trenutni konzument. Pušenje može doprineti insulinskoj rezistenciji, što dalje može rezultirati dijabetesom tipa 2. Pokazalo se da prestanak s vremenom smanjuje ovaj rizik.
  • Pazite na svoje porcije. Izbjegavanje velikih porcija može pomoći u smanjenju nivoa insulina i šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa. Pokazalo se da jedenje previše hrane u isto vreme dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi i insulina kod ljudi koji su u riziku od dijabetesa.
  • Pokušajte da budete namjerno aktivni tako što ćete šetati, plesati, dizati tegove ili plivati 30 minuta, pet dana u sedmici. Ako nemate nikakvu fizičku aktivnost ili je ona rijetka — a sjedite veći dio svog dana — onda je vrijeme da se pokrenete.
  • Piti vodu. Konzumacija vode za piće pomaže vam da izbjegnete napitke sa visokim sadržajem šećera, konzervansa i drugih nepotrebnih sastojaka.
  • Jedite vlakna. Dobijanje puno vlakana je korisno za zdravlje crijeva i kontrolu težine. Konzumiranje dobrog izvora vlakana u svakom obroku može pomoći u sprečavanju skokova šećera u krvi i nivoa insulina.

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %