Alkoholizam

Prekomjerna upotreba alkohola (Binge Drinking)

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prekomjerna upotreba alkohola se definiše kao konzumiranje četiri ili više standardnih pića za žene i pet ili više pića za muškarce za oko dva sata.

Zašto se opijanje smatra štetnim? Naučna istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola na tom nivou može nanijeti stvarnu štetu zdravlju:

  • Problemi sa pažnjom i memorijom.
  • Povećan rizik od povreda (seksualni napadi, automobilske nesreće, padovi, opekotine, trovanje alkoholom).
  • Visok krvni pritisak- mogućnost da se isprovocira srčani ili moždani udar.
  • Oboljenja jetre.
  • Rak (dojke, usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva).

Stoga, ukoliko ste skloni prekomjernoj upotrebi alkohola, makar i povremeno, imate problema sa alkoholom. Možda nemate poremećaj zloupotrebe alkohola, ali pijenje alkohola se smatra opasnim i na ovaj način.

Jedna od zanimljivih činjenica je da čak i jedno opijanje tokom ranih nedjelja trudnoće može rezultirati oštećenjima fetusa.

Koliko alkohola je u redu?

Prema CDC-u, prekomjerna upotreba alkohola se definiše kao konzumiranje 8 ili više pića nedjeljno za ženu ili 15 ili više pića nedjeljno za muškarca, stoga – ako svaki dan vikenda izlazite sa prijateljima, i tokom svakog izlaska popijete nekoliko pića (četiri za žene, sedam do osam za muškarce), to znači da previše pijete.

Ako vam ova navika počne stvarati socijalne, pravne ili lične probleme u životu, a vi nastavljate da pijete uprkos negativnim posljedicama, vjerovatno je vrijeme da ispitate svoj odnos prema alkoholu.

Više iz:Alkoholizam

Komentari su onemogućeni.

0 %