Prevencija

Pravilno disanje smanjuje nervozu i stres

Prosječan čovjek bez hrane može da preživi tri nedjelje, bez vode tri dana, a bez kiseonika nekoliko minuta.

Upravo je to odgovor na pitanje zbog čega često osjećamo da smo mentalno i fizički iscrpljeni. Kiseonika je sve manje kada nas nešto muči. Kada smo pod stresom, redovno zaboravljamo da dišemo ili to činimo vrlo plitko.

Posvećivanje pažnje dahu posebno je važno u stresnom okruženju u kojem većina nas živi, jer se bilo kakva trauma prvo odražava upravo na dahu. 

Osim toga, tijelo se disanjem rješava 70% toksina. Ako ne dišemo pravilno, onemogućavamo  taj proces, a to uzrokuje napor ostalih tjelesnih sistema, jer oni moraju preuzeti ulogu daha u detoksikaciji tijela. To u krajnjoj liniji može dovesti do bolesti. Disanje oslobađa tijelo i um od napetosti. Kad je tijelo pod stresom, kad smo uplašeni, zabrinuti ili ljuti, tijelo se stisne. Mišići se napnu, a disanje postaje pliće. U takvim trenucima tijelo ne dobija optimalnu količinu kiseonika.

Pravilno disanje, s druge strane, dobro je i za mentalno i za emocionalno zdravlje. Duboki dah povećava koncentraciju i moć percepcije. Zahvaljujući tome što smanjuje nivo stresa, povećava produktivnost, sposobnost pamćenja i učenja, te pomaže kod boljeg donošenja odluka. Duboko disanje povećava i osjećaj samopouzdanja, a duboku opuštenost tijela koju stvara prati i osjećaj unutrašnjeg mira.

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %