PrevencijaSan

Koji je položaj za spavanje najbolji za zdravlje?

Koliko god da ste umorni, položaj u kojem vam je najudobnije zaspati tražite vrlo dugo. Situacija u kojoj se satima vrtite po krevetu tražeći poziciju u kojoj ćete utonuti u mirni san dobro vam je poznata

Na kraju zaspite u uobičajenom položaju koji vam je najdraži, no je li on istovremeno i najbolji za vas i vaše zdravlje otkrili su stručnjaci.

Ako se često okrećete usred spavanja i san vam je isprekidan, moguće je da vam ne odgovara položaj tijela u kojem spavate. Opšte su poznata četiri najuobičajenija položaja u kojem većina ljudi spava, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Ipak, stručnjaci su sada ustanovili da postoji položaj koji je najzdraviji tokom spavanja.

Fetus poza

Ovo je položaj u kojem spavaju većinom žene, a prema australskoj stručnjakinji Elini Vinel, on je i najgori. Vinel tvrdi kako je tijelo u ovom položaju cijelu noć u grču.

“Ako odlazimo spavati u ovom položaju signaliziramo našem nervnom sistemu da smo u nekakvom bijegu, borbi i da nismo sigurni”, naglašava stručnjakinja te sugeriše da radije odaberete neki otvoreni položaj u kojem ćete otvoriti plućno područje i dublje disati.

Spavanje na strani

Bilo da se radi o lijevom ili desnom boku ovakav položaj tijela opisan je kao jedan od boljih, a posebno se preporučuje upotreba jastuka za glavu te još jedan dodatni jastuk kao potpora sa strane.

“Gledajući iz strukturne, neurološke ili mišičave perspektive ovaj je položaj vrlo dobar. Isto tako i za vaše disajne puteve, ali i za probavu. Pogotovo ako liježete na lijevu stranu”, objasnio je pak u jednom od svojih članaka doktor Ehrlich.

Spavanje na stomaku

“Spavanje na trbuhu je najgore. Spavajući u tom položaju, stavljate pritisak na svoje mišiće glave, vrata, naprežete zglobove a takođe ovo šteti donjem dijelu leđa i karlici”, tvrde stručnjaci koji su godinama posmatrali koji je od položaja za spavanje najzdraviji za ljudsko tijelo.

U žargonu nazvan ‘slobodan pad’, ovaj položaj spavanja takođe kobno djeluje i na disajni sistem.

Spavanje na leđima

Mnogi stručnjaci slažu se kako je položaj spavanja na leđima najzdraviji za ljudsko tijelo. Iako rijetko kome ova poza odgovara, sretnici su oni koju su naviknuli spavati na leđima.

Preporučuje se da vrat, glava i gornji dio prsa budu blago podignuti prilikom ove pozicije.

 

Izvor: rtcg.me

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %