Kancer

Šta je to rak?

Šta je to rak?

Rak, takođe poznat kao tumor ili maligna neoplazma je generalni izraz za veliku grupu bolesti nastalih kada se abnormalne ćelije brzo dijele i šire se u druga tkiva i organe. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.

Kako rak raste i šta su to metastaze?

U zdravom tijelu, većina ćelija neprestano raste i dijeli se, kako bi se nadoknadile ćelije koje svakodnevno umiru, i to je normalno. Zdrave ćelije imaju specifičan životni ciklus, razmnožavaju se i odumiru na način koji je određen vrstom ćelije. Nove ćelije zamjenjuju stare ili oštećene ćelije dok umiru. Rak remeti ovaj proces i dovodi do abnormalnog rasta ćelija. To je uzrokovano promjenama ili mutacijama u DNK.

DNK postoji u pojedinačnim genima svake ćelije i on sadrži uputstva koja ćeliji govore koje funkcije treba da obavlja i kako da raste i dijeli se. Mutacije su promjene koje se često javljaju u DNK, ali obično ćelije ispravljaju ove greške. Kada se greška ne ispravi, ćelija može postati maligni tumor (sinonim je rak).

Mutacije mogu prouzrokovati da ćelije nastavljaju da žive iako treba da izumru, a nove ćelije nastaju kada nisu potrebne. Ove dodatne ćelije mogu se nekontrolisano dijeliti, uzrokujući stvaranje izraslina, koje su nazvane tumorima. Tumori mogu da izazovu razne zdravstvene probleme, zavisno od toga gdje rastu u tijelu.

Nisu svi tumori opasni za život. Postoje tkz. dobroćudni tumori (benigni), kao i zloćudni tumori (maligni). Tako karcinomi, koji predstavljaju jedan od najvećih strahova svakog čovjeka kada razmišlja o svom zdravlju, jesu podgrupa malignih tumora, ali postoje i tumori kao npr. izraslina na koži koja se može jednostavno ukloniti u ordinaciji za 10 minuta.

Benigni su oni koji često mogu biti skoro pa bezopasni i koji se ne šire na obližnja tkiva. Ponekad mogu narasti i stvoriti probleme kada naprave pritisak na susjedne organe i tkiva. Maligni tumori su mnogo opasniji i mogu da napadnu druge dijelove tijela.

Neke ćelije raka (zloćudnih tumora) takođe mogu da migriraju kroz krvotok ili limfni sistem u udaljena područja tijela. Ovaj proces se naziva METASTAZA. Rak koji je metastazirao smatra se naprednijim od onog koji nije. Metastatski tumori imaju tendenciju da budu teži za liječenje i češće izazivaju smrtni ishod.

Više iz:Kancer

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %