Fizička aktivnost

Benefiti redovne fizičke aktivnosti

Redovna fizička aktivnost, poput hodanja, vožnje biciklom ili plesa, ima značajne koristi za zdravlje, na primjer ona može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i osteoporoze, pomoći u kontroli tjelesne težine i promovisati mentalno blagostanje.

Učestvovanje u fizičkoj aktivnosti povećava mogućnosti za socijalizaciju, posebno u dječijoj dobi. Sport i druge fizičke aktivnosti doprinose osnaživanju i sticanju samopouzdanja. Fizička aktivnost nadalje pomaže u sprječavanju i u kontroli rizičnog ponašanja, poput upotrebe duvana, alkohola i drugih supstanci, nepravilne ishrane i nasilja.

Promocija fizičke aktivnosti takođe pozitivno utiče na životnu sredinu. Na primjer, promovisanje pješačenja i vožnje bicikla smanjuje zagađenje vazduha i buku.

Redovna fizička aktivnost takođe može biti korisna zajednicama kroz povećanu produktivnost na radnom mjestu; manji izostanak radnika; i bolji uspjeh u školama. U mnogim zemljama značajan dio potrošnje u zdravstvu nastaje zbog troškova liječenja uobičajenih nezaraznih hroničnih bolesti koje su povezane sa neadekvatnom fizičkom aktivnošću. Promovisanje fizičke aktivnosti može biti veoma korisna za ekonomiju jedne zemlje.

Aktivan život koristi zdravlju u svim uzrastima. Posebno je važan za zdrav razvoj djece i mladih, a “aktivno starenje” može dramatično produžiti život, i poboljšati kvalitet života starima.

Imati kvalitetnu rekreaciju od vitalnog je značaja za zdravlje i lični razvoj svih pojedinaca, bez obzira na pol, sposobnosti, kulturno porijeklo, starost ili socioekonomski status.

Iako mnogi na vježbanje gledaju kao na način za mršavljenje, ono igra ključnu ulogu u održavanju našeg tijela zdravim. Međutim, brzi životni stil i okruženje koje podstiče na neaktivnost doveli su do toga da su vježbe na niskom nivou kao prioritet za mnoge ljude.

Sve vježbe nude zdravstvene benefite, a izvođenje različitih vrsti vježbi može dodatno proširiti spektar dobrobiti. Ali važno je zapamtiti da je bilo koja vežba bolja od nikakve.

 

Važno

Nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti može se pripisati 1,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %