Uncategorized

Fizička aktivnost u različitim životnim fazama

Uputstva za fizičku aktivnost za različite životne faze i stanja:

1. Djeca od tri do pet godina – Omogućite djeci da budu fizički aktivna tokom cijelog dana. Roditelji treba da ohrabre djecu ovog uzrasta da se aktivno igraju najmanje tri sata dnevno.

2. Djeca i adolescenti uzrasta od 6 do 17 godina– Najmanje jedan sat dnevno umjerenih do intenzivnih aktivnosti sa aerobnim pokretima i pokretima snage.

3. Odrasli – češće se krećite tokom dana i manje sjedite. Imajte najmanje 150 do 300 minuta (sa pauzama) aerobnih vježbi umjerenog intenziteta i najmanje dva dana trening mišićne snage nedjeljno.

4. Žene koje su trudne ili poslije porođaja – Težite da imate 150 minuta nedjeljno (raspoređenih tokom nedjelje) aerobnih vježbi umjerenog intenziteta. Ako ste prije trudnoće redovno izvodile vježbe snage, može se nastaviti sa ovim vježbama i tokom trudnoće, u određenoj mjeri, ali, naravno, nakon savjetovanja sa ljekarom.

5. Odrasli sa fizičkim invaliditetom i hroničnim stanjima – slijedite slične smjernice za aktivnosti koje su predviđene za odrasle (ukoliko vam to zdravstveno stanje dopušta), ali se savjetujte sa svojim ljekarom o vrstama i količinama aktivnosti koje bi bile prikladne za vas.

6. Stariji odrasli – Pratite slične smjernice za aktivnosti kao i za odrasle, ali takođe se fokusirajte na trening ravnoteže. Rasprava o početku novog režima vježbanja sa ljekarom dobra je praksa za sve uzraste, ali je posebno važna za ovu starosnu grupu zbog veće vjerovatnoće da imaju zdravstveno stanje ili fizička ograničenja koja mogu zahtijevati modifikovane vježbe.

Više iz:Uncategorized

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %