Fizička aktivnostPrevencija

Deset savjeta kako da ostanete aktivni

01. Planirajte vježbanje za svaki dan. Namjera je važan prvi korak. Kupite sportsku opremu, nabavite biciklo.

02. Pokušajte da prebrojite korake. Aplikacije za brojanje koraka ili pedometri jednostavan su način da se podsjetite da
se krećete. Do 10.000 koraka dnevno može biti dobar opšti cilj. Ako vam se to čini previše zastrašujućim, mjerite korake koje pređete u prosjeku i povećavajte za 1.000 koraka svake dvije nedjelje.

03. Krećite se dinamičnije. Kada hodate, budite dinamični, jer ćete tako bolje uticati na svoju težinu. Šta je dovoljno dinamično? Hodajte kao da se sastajete sa nekim za ručak, a malo kasnite.

04. Isključite televizor, računar i pametni telefon. Velike su šanse da ćete se, ako ostavite ove uređaje na sat ili dva, automatski kretati više i ograničiti „vrijeme sjedjenja“. Ispunite vrijeme obavljanjem kućnih poslova, obavljanjem drugih poslova, igranjem sa djecom ili šetnjom.

05. Odgovornost pomaže. Ako vaša motivacija zaostaje, povežite se sa prijateljem ili članom porodice sa sličnim ciljem, da biste se više kretali. Partner za vježbanje može vam pomoći da ostanete na putu i motivisati vas da izađete iz kuće.

06. Pretvorite vrijeme za sjedjenje u vrijeme za fitnes. Pokušajte da kombinujete vježbanje sa sjedjelačkom aktivnošću koju već radite. Na primjer, izvodite osnovne vježbe poput čučnjeva, marširanja u mjestu, skakanja, sklekova ili trbušnjaka dok gledate TV ili tokom svake reklame.

07. Trenirajte u kancelariji. Ako radite duge smjene ili brinete o porodici van radnog vremena, uklapanje treninga može biti zastrašujuće. Zato se fokusirajte na kretanje u kancelariji čak i ako imate sjedjeći posao, izbjegavajte liftove, parkirajte se što je moguće dalje od ulaznih vrata kancelarije, postavite
podsjetnik da ustajete i hodate pet minuta svakog sata (što može dodati i do 40 minuta dnevno!).

08. Podijelite vježbu. Ako ste tek počeli da vježbate i smatrate da je 30-minutna sesija izazovna, podijelite je na dvije 15 minutne sesije. Korist bi, zapravo, mogla biti veća ako možete da vježbate sa većom energijom i intenzitetom u dvije kraće sesije, nego ako ste pokušavali da vježbate 30 minuta, ali ste usporili od umora pred kraj.

09. Prijavite se za fitnes. Provjerite raspored časova fitnesa u lokalnoj teretani. Neki nude online časove sa instruktorom koje možete raditi kod kuće. Ili se prijavite za određeni događaj kao što je maraton; ovo vam može pomoći da redovno trenirate u nedjeljama koje prethode događaju. Možda ćete otkriti da vas ciljni datum čini dosljednim.

10. Nagradite sebe. Postavite kratkoročne ciljeve, a zatim se nagradite kad ih postignete. Pozitivne afirmacije su ključne za izgradnju samopouzdanja dok se posvećujete stalnim fitnes ciljevima. Priuštite sebi novu obuću, odjeću ili opremu za vježbanje.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %