Uncategorized

Da li je uobičajeno sredstvo protiv bolova sigurno tokom trudnoće?

Godinama su se proizvodi koji sadrže acetaminofen, kao što je lijek protiv bolova Tylenol, uglavnom smatrali sigurnima za uzimanje tokom trudnoće. Stotine široko dostupnih lijekova bez recepta, uključujući popularne proizvode protiv prehlade, kašlja i gripa sadrže acetaminofen. Nije iznenađujuće da ga oko 65% žena u SAD-u uzima tokom trudnoće za ublažavanje glavobolje ili bolova u leđima.

Ali nedavno je grupa ljekara i naučnika  objavila konzenzusnu izjavu  u časopisu Nature Reviews Endocrinology pozivajući na povećani oprez pri upotrebi acetaminofena u trudnoći. Primijetili su sve više dokaza o njegovom potencijalu da ometa razvoj fetusa, ostavljajući moguće dugotrajne posljedice na mozak, reproduktivni i urinarni sistem i razvoj genitalija. Važno je napomenuti da ove vrste studija ne mogu dokazati da je acetaminofen stvarni uzrok bilo kojeg od ovih problema iako je pitanje koje postavljaju važno.

Endokrini disruptor

Poznato je da je acetaminofen endokrini disruptor. To znači da može da ometa hemikalije i hormone koji su uključeni  u zdrav rast, što ga može izbaciti iz kolosjeka.

Prema konsenzusnoj izjavi, neka istraživanja sugerišu da izloženost acetaminofenu tokom trudnoće – posebno visokim dozama ili česta upotreba – potencijalno povećava rizik od ranog puberteta kod djevojčica ili problema s plodnošću kod muškaraca kao što je nizak broj spermatozoida. Takođe je povezan s drugim problemima kao što su nespušteni testisi ili urođena mana koja se naziva hipospadija gdje otvor na vrhu penisa nije na pravom mjestu. Može igrati ulogu u poremećaju pažnje i negativno uticati na IQ.

Rizici od štetnih efekata su niski

Ako ste uzimali acetaminofen tokom sadašnje ili prošle trudnoće, ovo bi moglo zvučati prilično zastrašujuće – pogotovo jer ste vjerovatno uvijek smatrali ovaj lijek bezopasnim. Ali, dok se stručnjaci slažu da je važno uzeti u obzir potencijalne rizike prilikom uzimanja bilo kojih ljekova koji se izdaju bez recepta ili na recept tokom trudnoće, ne bi trebalo da paničite.

Prilično su dobre šanse da, ako ste uzimali acetaminofen tokom trudnoće, vaša beba vjerovatno nije ili neće pretrpiti nikakve loše posljedice.

Istraživanja na ovu temu nisu konačna. Neke informacije korištene za informisanje  o konsenzusnoj izjavi prikupljene su iz studija na životinjama ili studija na ljudima sa značajnim ograničenjima. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo da ovaj lijek zaista izaziva zdravstvene probleme i da bi se utvrdilo u kojim  dozama i u kojim trenucima tokom trudnoće izlaganje acetaminofenu može biti najštetnije.

Razumni koraci ako ste trudni

Tri zdravorazumska koraka mogu pomoći u zaštiti Vas i vaše bebe dok se ne sazna više o ovoj temi:

Izbjegavajte acetaminofen tokom trudnoće kada je to moguće. Ukratko, uvijek prije nego što progutate tabletu razmislite da li vam je zaista potrebna.

Posavjetujte se sa svojim ljekarom. Uvijek dogovorite upotrebu acetaminofena sa svojim ljekarom, naročito  ako ćete koristiti lijek tokom dužeg vremenskog perioda. Mogli bi se složiti sa ljekarom da je to uzimanje najbolja opcija — ili predložiti sigurniju alternativu.

Smanjite upotrebu. Ako je potrebno da  uzimate acetaminofen tokom trudnoće, uzimajte ga najkraće moguće vrijeme i u najmanjoj efektivnoj dozi kako biste smanjili izloženost fetusa.  Iako su sve ovo dobri savjeti za korišćenje acetaminofena, postoje trenuci kada je rizičnije ne uzimati ga. Na primjer, ako imate visoku temperaturu tokom trudnoće – što može naštetiti vašoj bebi – acetaminofen može biti potreban za snižavanje vaše temperature. Pod uslovom da je to savjetovao vaš ljekar, koristi od upotrebe acetaminofena u ovom slučaju nadmašuju potencijalne rizike.

https://www.health.harvard.edu/blog/is-a-common-pain-reliever-safe-during-pregnancy-202110292627

Više iz:Uncategorized

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %