Hronične nezarazne bolestiKardiovaskularne bolesti

Aritmije

Aritmije (ili disritmije) se odnose na probleme sa električnim sistemom koji kontroliše normalan ritam srca. Mogu se javiti u sklopu akutnog srčanog udara ili kao posljedica drugih uzroka.

Kada električni sistem srca u potpunosti zakaže, to može rezultirati vrlo opasnim stanjem koje se naziva ventrikularna tahikardija (ventriculum- komora), a koje se javlja kada abnormalni električni nadražaji uzrokuju da srce kuca tako brzo da ne može da ispumpa odgovaraju ću količinu krvi.

Ovo stanje se može brzo dalje razviti u ventrikularnu fibrilaciju, koja se javlja kada srce jednostavno podrhtava i ne stvara protok krvi. Ventrikularna fibrilacija mora se odmah prekinuti električnim udarom ili defibrilacijom, a primjenjuje je medicinski radnik (postupak puštanja električne struje kroz srce, preko grudnog koša, kako bi srce ponovo uspostavilo normalan ritam).

Pretkomore, gornje šupljine srca koje pomažu komorama, takođe mogu imati problema sa ritmom. Jedna od najčešćih je atrijalna fibrilacija (atrium – pretkomora). Atrijalna fibrilacija se javlja kada su električni signali haotični, a miši ći pretkomore podrhtavaju i, slično kao i kod kod aritmije komora, ne omogućavaju normalno istiskivanje krvi.

Ovo stanje je često kod osoba koje imaju srčana oboljenja i može biti uzrokovano raznim bolestima, uključujući koronarnu bolest, hipertenziju i povišen nivo štitne žlijezde. Atrijalna fibrilacija, sama po sebi, nije odmah opasna po život. Ali, pošto se atrijumi ne smanjuju efikasno, mogu sakupljati ugruške koji mogu proći kroz srce i u mozak, što potencijalno rezultira moždanim udarom, ili u pluća, što potencijalno može rezultirati vrlo ozbiljnim stanjem koje se naziva plućna embolija .

Zbog mogućih ishoda važno je agresivno liječenje atrijalne fibrilacije. Liječenje može uključivati ljekove i/ ili kardioverziju (električni postupak kojim se vraćaju normalni ritmovi pomoću pomenutog defibrilatora). Pored ljekova za kontrolu srčanog ritma, svi pacijenti koji imaju atrijalnu fibrilaciju moraju uzimati ljekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) kako bi smanjili rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u pretkomorama i njihovo odnošenje u mozak ili pluća strujom krvi.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %