Prevencija

10 odličnih zamjena za pušenje

Da biste uspjeli da prestanete sa pušenjem, morate naviku zamijeniti nečim drugim. Želite da naviku pušenja cigareta zamijenite zdravijom ili bar manje štetnom navikom? Evo deset dobrih preporuka:

  1. Vježbanje: Ako se prilikom prestanka pušenja osjećate nervozno ili pod stresom, možda ćete željeti da probate fizičku aktivnost. Ne samo da je trening poput trčanja, plivanja ili hodanja dobar za gotovo svakoga, već je i odličan način za smanjenje napetosti.
  2. Do potpunog prestanka pušenja i odricanja od ove ružne štetne navike koristite dostupne manje štetne alternative pušenju.
  3. Uživanje u slobodnom dodatnom vremenu: Koliko vremena ste provodili svake nedjelje pušeći cigarete? Započnite ličnu potragu za hobijem koji ste odgađali zbog nedostatka vremena.
  4. Konzumiranje mnogo tečnosti zapravo pomaže u prestanku pušenja. Povećane količine tečnosti doslovno pomažu u ispiranju nekih toksina i zagađivača koji su se nakupili u vašem tijelu kao rezultat upotrebe duvana.
  5. Konzumirajte više soka od pomorandže. Neke studije pokazuju da pušenje negativno utiče na metabolizam vitamina C, tako da nadoknađivanje ovog važnog faktora može biti značajno bilo sokovima od limuna ili tabletama (100 do 500 mg dnevno).
  6. Meditacija je jedan od najmoćnijih alata koji vam stoje na raspolaganju. Ljepota meditacije je u tome što je lako naučiti i lako je izvodljiva. Možete meditirati bilo gdje i u 07 bilo koje vrijeme.
  7. Korišćenje terapije zamjene nikotina: Flaster, nikotinska guma, nikotinski aerosol, inhalator i tablete za odvikavanje mogu vam pomoći da se 01 postupno oslobodite cigareta.
  8. Preuređivanje prostora u kom boravite: Kad malo bolje razmislite, napor da promijenite sebe počinje iznutra, a može pomoći i preuređivanje okoline. Kako sada izgleda unutrašnjost vašeg mentalnog doma? Da li je pun svjetlosti, udoban i prostran, ili ima potrebu da se obnovi?
  9. Kad dobijete neodoljivu želju za pušenjem, možete da se oduprete tako što ćete npr. pažnju usmjeriti na nešto drugo. Osoba koja stoji pored vas na autobuskoj stanici – kako izgleda? Šta će se dogoditi ako je pozdravite? Šta ona nosi? Da li mislite da ide na sigurno, prijatno mjesto ili ima svoje unutrašnje borbe koje je samo djelimično uspjela da prikrije od ostatka svijeta?
  10. Različiti ukusi voća i povrća: Preispitivanje sopstvenog osjećaja ukusa i onoga što više želite osnovni je aspekt odvikavanja od pušenja. Morate naučiti da osjećate potpuno drugačije ukuse i senzacije. Šta mislite o hladnoj, slatkoj breskvi u vrućem ljetnjem danu? Stalna izloženost hemikalijama poput nikotina uništava vaše nepce. Suprotan rezultat oplemenjivanja i nadogradnje vaših ukusa postižete kada uživate u nježnoj simfoniji ukusa i mirisa.

Više iz:Prevencija

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.

0 %